Pácin - Bodrogszerdahely - Pácin 26 km

 

                         Pácin - Bodrogszerdahely - Pácin 26 km

 

                                Emelkedő: 1,8 km Leejtő: 2 km síkvidék: 21,2 km

                          Legnagyobb emelkedés: 10%    Legnagyobb leejtés 10% 

                   Legalacsonyabb pontja: 97 méter. Lagmagasabb pontja  106 méter.

                                          Szintemelkedés 42 méter.

                           

Kisvárdától 29km-re lévő Pácinból indul ez az útvonal, mely egy Szlovák oldalon lévő hegyet kerül meg.  

Útminőség: 2,8 km kátyús, foltozott, a többi nagyon jó minőségű.

Forgalom: kicsi

 

                                                    Látnivalók

 

 

                                                  Pácini várkastély

 

A kastély 1581-ben egy természetes vízfolyásokkal körülvett homokdombra épült. Az épület két szintre, egy egyszerűbb kivitelű földszintre és egy gazdagon díszített emeletre tagolódott. A múzeum, a kastély emeleti szobáiban megpróbálja felidézni a korhű hangulatot. A földszinten a Bodrogköz néprajzát bemutató tárgycsoportok, és bodrogközi honfoglalás kori bemutató látható.

  

 

 

                                                Nagykövesdi vár.

 

A közvetlen a magyar határ közelében fekvő Nagykövesd (szlovákul: Veľký Kamenec) Királyhelmectől 15 km-re délnyugatra található. Fő látnivalója a falu központjában kiemelkedő domb tetején épült nagykövesdi vár romja.

A település első okleveles említése 1283-ból származik, amikor a Rátold nembeli Mátyás birtoka volt. 1287-től már a Baksa nemzetségé, ekkoriban épülhetett vára is, melynek első említése 1323-ból való. A várat a 15. század közepén huszita hadak foglalják el, melyet nem sokkal később Mátyás király seregei foglalnak vissza. Ezt követően előbb a Pálócziaké, majd a Perényiek szerzik meg, míg ezt követően 1556-ban Némethy Ferenc foglalja el. Az 1500-as évek végétől kezdve, kisebb megszakításokkal ismét a Baksa nemzettségbelieké a vár, egészen 1672-ig. 1673-ban a Wesselényi-féle összeesküvés megtorlásaként a császár katonák felrobbantják a várat.

A vár falaiból építik fel a vár domboldalában álló katolikus templomot és a Szirmai-Fischer-család kastélyát. A kastélyban jelenleg a település iskolája működik. Domboldalon emelkedő várának látványos romjait már messziről lehet látni, uralják a tájképet.

 

 

                                  Bodrogszerdahely Vécsey Kastély.

 

A Bodrog-folyó partján fekvő Bodrogszerdahely (szlovákul: Streda nad Bodrogom) közvetlen a magyar határ közelében Borsi és Királyhelmec között található. A faluban található, barokk stílusban épült Vécsey-kastély a település egykori várának helyén áll.

A régészeti ásatások már a paleolitikumból származó leleteket tártak fel. A település melletti Bálványhegyen honfoglaláskori sírokat tártak fel, a sírokban pedig egykori bőrtarsolyhoz tartozó bronz veretek kerültek elő. Első említése a 13. századból származik. A források szerint vára már állt a 13. században. A 14. században már van temploma és vásártartási joggal rendelkezik. Vásáros-Szerdahelynek is nevezik ekkoriban. A 16. század végén várát reneszánsz stílusban átépítik és egy alagúton keresztül összekötik a templommal. 1670 körül a császári csapatok lerombolják várát és a templomát is. 1700 környékén az akkori birtokos Vécsey László épít barokk stílusú kastélyt a vár helyén, a torony és néhány fal felhasználásával. A kastélyt a 19. század végén átépítik, ekkor nyeri el mai formáját.

 

Webáruház készítés