Kategóriák
Tanúsítvány
SSL Certificate
Látogató számláló
0
5
9
6
3
3
1

Nélkülözés nélkül.

     

      A nélkülözés nélküli tartós fogyás 7 acél-biztos titka.


1. Legyen szokás, sohase kúra jellegű!

A megfelelő testsúly valójában szokás kérdése. Ha az agyadat arra programozod, hogy ezt kúrával kell elérni, akkor vagy egészséges és életerős nem leszel, vagy vékony. Legrosszabb esetben egyik sem. Egy biztos: tartós fogyást nem lehet úgy elérni, hogy bizonyos időközönként fogyókúrákba kezdesz. A „most épp fogyózom” mondatban már benne van az időlegesség, a végső bukás érzete is, hiszen lesz, amikor „épp nem fogyózol”. Ideiglenes eszközökkel csak ideiglenes eredményeket érhetsz el. Stephen R. Covey, A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása című nagyszerű könyv szerzője szerint azzal gyakorolhatod az életedre a legnagyobb hatást, ha tudatosan felveszel jó szokásokat, és szép lassan általuk leküzdöd a rosszakat, mint ahogy az egyik festékréteg eltakarja a másikat. Nem a puszta akaraterőd által (ami csak néhány hónapig tartható fenn; ezért szoknak vissza a leszokó dohányosok 3 hónapon belül a cigarettára és ezért törik meg a fogyókúra is). Természetesen ez az elején nem lesz könnyű, de kis idő múlva már magától, erőfeszítés nélkül fog menni. A sportos, kecses, nőies test miatti elégedettséged, amelyre még a korosztályodnál fiatalabbak is csak irigykednek, és a megnövekedett energiád miatt ragaszkodni is fogsz a szokásaidhoz. Ennek magjait már 30 nap alatt elvetheted. Ekkor kell a legnagyobb erőfeszítést tenned, és ekkor kell a legnagyobb segítség is. Megtanulhatod, hogy hogyan tudod magad motiválni, és hogyan tudsz magadnak segíteni a legnehezebb pillanatokban is, amikor már éppen ott vagy, hogy feladod. De utána egyre könnyebbé válik, a végén pedig – elnézést a kifejezésért –, de megy majd, mint az ágyba vizelés.  Tehát ne feledd: a testsúlyod szokás kérdése!

 

2. Az izmaidhoz ragaszkodj mindenáron!

Az izmaid elsődleges szerepet játszanak a zsírégetésben. Az izom a legfontosabb zsírégető fegyvered! Edzés közben több izommal ugyanaz a gyakorlat több kalóriát éget el, mint kevesebb izommal. De nem csak erről van szó, hiszen a több izom magasabb kalóriaigényt is jelent még akkor is, amikor alszol! Vagyis minél több izmod van, annál többet is ehetsz.  Szóval ha imádod a hasadat, és több zsírt akarsz elégetni, akkor több izomra van szükséged! És ne higgyétek, hogy ettől majd úgy fogtok kinézni, mint Schwarzenegger a fénykorában. Az óriási izomtömeg építéshez tesztoszteronra van szükséged, amiből a férfiaknak kortól és egyéntől függően 10-80-szor (!) annyi van, mint a nőknek. A „body-s” nők többsége tesztoszteronnal tömi magát... Természetes körülmények között a nők, az alacsonyabb tesztoszteron szintjük miatt annyira másképp működnek, mint a férfiak, hogy nyugodtan lehet izomra „gyúrni”, attól maximum szép nőies leszel. Tudod, szép kerek fenék, hosszú szálkás, gyönyörű izmok, formás combok és vádlik, sportos kar és vállak, szóval minden, amire legbelül vágyunk. 

 

3. Próbálj fehérje-dúsan étkezni!

Az izomleépülés ellen még azzal is segíthetsz, hogy fehérje-dúsan étkezel. A fehérje ugyanis az izom tápláléka, tehát különösen fontos, ha dolgoztatod az izmaidat vagy alacsonyabb a kalória beviteled, mint amennyire valójában szükséged lenne. Aztán nehogy ebből azt a következtetést vond le, hogy lehet koplalni, csak sok fehérjét kell enni, mert ez nem így működik. A fehérje csak akkor segít megtartani az izmokat, ha betartod a következő két pontot.

 

4. Kicsit egyél kevesebbet, mint amennyire szükséged van!

A hangsúly itt a „kicsit” szón van. Ezt a szaknyelven az „alacsony kalória deficit” elvének nevezik. Ezt megteheted úgy is, hogy többet mozogsz vagy úgy is, hogy kicsit kevesebb kalóriát viszel be. Legjobb, ha a kettő kombinációját alkalmazod. Vigyél be a napi normál kalóriaszükségletedhez képest 15-20%-kal kevesebb kalóriát (hogy megállapítsd, hogy mennyire van szükséged, nézd meg a táblázatot lent), és mozogj jóval többet! A 15-20% még alacsony kalória deficitnek számít, és ezzel még úgy tudsz fogyni, hogy az izmodat megtartod. Egy picit persze kell ezzel sakkozni, mivel mindannyian egyediek vagyunk, és másképp működünk. Kezd tehát 15%-kal, és ha nem működik, fokozatosan emeld az arányt 20%-ig. Az első héten így elvileg 0,5-1 kilót le kell adjál. Nagyjából 0,5-1 kilót lehet leadni hetente fenntartható módon. Legalábbis akkor, ha csak zsírt szeretnél leadni. Ha ennél többet fogytál, akkor abban már izomvesztés is van, ilyenkor növeld egy kicsit a bevitt kalóriát! Ha véletlenül nem fogytál (de ha mozogsz, akkor ez kizárt), akkor apró lépésekben tovább csökkentheted a kalória beviteledet egész addig, amíg nem sikerül a heti 0,5-1 kilót leadni. A kalória beviteledet SOHA, de SOHA ne csökkentsd a napi minimum szükséglet alá (lásd lent).

 
5. Zsírégető testmozgást alkalmazz a „koplaló” fogyókúrák helyett

A több kalória elégetése minden esetben jobb megoldás, mint a szervezeted éheztetése. Enyhe kalória deficit, és sok vagy megfelelő minőségű mozgás. Már csak azért is, mert az izmaid így dolgoznak, és a szervezeted érzi, hogy szükség van rájuk. Valamiért az emberek többsége pont ennek az ellentétét csinálja: szinte nem mozog semmit, viszont drasztikusan csökkenti a kalória bevitelt, ami a már fentiekben leírt izomcsökkenéshez és az éhezés elleni védekező mechanizmusok beindulásához vezet. Szóval a hatékony fogyáshoz egyszerűen többet kell enned! Jó mi?  Az edzés azért is jobb, mert úgy teremt kalóriadeficitet, hogy a szervezet nem hiszi azt, hogy éhezik. Az edzés növeli az alapanyagcserédet. Egy edzés nagyjából 36 órára növeli meg az oxigén felhasználásodat, a kalóriaégetés ütemét! Edzel egyszer keményen, és az 36 óráig dolgozik neked utána! Fokozza a zsírégető hormonok termelését. Az edzés hatására növekszik a sejtek inzulin érzékenysége. Ez azért fontos, mert ha hirtelen energiára van szükséged, és a sejtek inzulin érzékenysége alacsony, akkor a szervezet zsírként kezdi tárolni az energiát, míg ha magas az inzulin érzékenység, akkor a könnyebben és gyorsabban felhasználható glükogént választja. Ráadásul az edzés még egészséges is, amit a fogyókúrákról már nem mondhatunk el. Ennél jobb módszer nem kell.

 

6. Egyél gyakrabban (vicces, mi?), és NE HAGYJ KI étkezést!

A kisebb, de gyakori étkezések a legjobbak. Ezzel kevésbé leszel éhes, és a szervezeted biztonságban érzi magát. Nem ijed meg minden apró kis változástól. Ugyan ez igaz az étkezések kihagyására. Ha sokszor kihagysz egy étkezést, azt a szervezeted nagy gyanakvással nézi, és sokszor éhezésnek tekinti. Nyilván egy étkezés kihagyása még nem feltétlenül okoz gondot, de azért érdemes odafigyelni a rendszerességre. A rendszertelen étkezés nagyon nem jó a szervezetednek. Ezért van az, hogy a rendszertelenül étkezők sokszor úgy is meghíznak, hogy nem esznek sokat. Ha keveset eszel, de többször – mondjuk napi 5-ször tízóraival és uzsonnával együtt – akkor sokkal többet is ehetsz a testsúlyod megtartása mellett, mint mások. Micsoda csoda, nem igaz? 

 

7. Ne akarj fél-egy kilónál többet leadni egy héten!

Tudom, mit mond minden fitnesz „guru”, de ne akard magad tönkre tenni. Már ismered a testsúlycsökkenés mechanizmusát. Ne akarj rosszat magadnak. 0,5-1 kiló a maximum, amit heti szinten biztonságosan és egészségesen leadhatsz. Természetesen lehetséges többet is leadni 7 nap alatt, de az már igencsak valószínűtlen, hogy 0,5-1 kilónál több zsírt adjál le 7 nap alatt. Ennél több zsírt csak akkor fogyhatsz egy hét alatt, ha nagyon nagy súlyfelesleged van. A szabály egyszerű: minél lassúbb a fogyás, annál tartósabb, mert annál több izmot tudsz megtartani. Ez lehet, hogy most kiábrándítóan kevésnek tűnik, de ez az egyetlen módja a tartós fogyásnak. Ne hagyd magad átverni, hogy valami fitnesz „guru” zsebre rakhassa a pénzed a semmiért! Ne hagyd hogy a csodavárás és a hit, hogy bármiféle erőfeszítés nélkül pusztán egy nagy fitnesz „messiás” érintésére eltűnnek rólad a kilók. Mert nem fognak! Ne keverd össze a súlycsökkenést a zsírcsökkenéssel! Ne hagyd, hogy a gyors eredmény győzelmi mámora illúzióba ringasson! Ha túl sokat fogysz, akkor az izmodat égeted fel! Mindezeken felül az önbecsülésednek is jót tesz, ha elfogadod, hogy ennyit lehet és kész, mert saját eredményként, győzelemként tudod megélni, amikor olyan tested és életerőd lesz, amilyenről csak álmodtál!

 

Hogyan számolhatod ki az alapanyagcserédet és a napi energiaszükségletedet

Ezek az értékek természetesen egyediek, ám jó közelítéssel különösebb vizsgálatok nélkül is megállapíthatod az anyagcserédet. Az alapanyagcseréhez egyszerűen válaszd ki az életkorodat, majd a képlet alapján szorozd meg a testtömegedet (vagyis a kilóid számát) a megadott szorzószámmal, és add hozzá a korra jellemző alapértéket. Pl. ha 45 éves 67 kilós nő vagy, akkor 8,7 × 67 + 829 = 1412 kcal. Vagyis a napi minimális energiaszükségleted 1412 kalória. Ez az, amit akkor is felhasználsz, ha egész nap csak fekszel.

Napi   alapanyagcsere számítása kcal / nap

Életkor   (év)

Férfiak   estében

Nők   esetében

10-17

17,5   x tt. + 651

12,2   x tt. + 746

18-29

15,3   x tt. + 679

14,7   x tt. + 496

30-59

11,6   x tt. + 879

8,7   x tt. + 829

60   fölött

13,5   x tt. + 487

10,5   x tt. + 596

tt. = testtömeg kilogram,   azaz hány kilós vagy. Forrás: Rodler: új Tápanyag Táblázat ( 2005 )

 

A napi átlagos energiaszükségletedet szeretnéd megtudni, akkor a napi minimális energiaszükségletedet kell megszorozni az alábbi táblázatban. Ha az előbbi példát vesszük figyelembe, akkor: Nők: ha irodai munkát végzel, ami könnyű fizikai munkának számít, és néha sportolsz egy keveset (mérsékelten aktív), akkor 1412 × 1,5, azaz 2118 kalóriát fogyasztasz.

Napi   energiaszükségletet meghatározó faktorok - Nők esetében

Szabadidős   tevékenység

Fizikai   munka jellege

Könnyű

Mérsékelt

Nehéz

Nem   aktív

1,4

1,5

1,5

Mérsékelten   aktív

1,5

1,6

1,6

Igen   aktív

1,6

1,7

1,7

Forrás:   Rodler: új Tápanyag Táblázat ( 2005 )

 

Férfiak: ha irodai munkát végzel, ami könnyű fizikai munkának számít, és nem sportolsz (nem aktív), 1,4-gyel kell megszoroznod az 1981-et, vagyis a napi energiaszükségleted 2773 kcal.

Napi   energiaszükségletet meghatározó faktorok - Férfiak esetében

Szabadidős   tevékenység

Fizikai   munka jellege

Könnyű

Mérsékelt

Nehéz

Nem   aktív

1,4

1,6

1,7

Mérsékelten   aktív

1,5

1,7

1,8

Igen   aktív

1,6

1,8

1,9

Forrás:   Rodler: új Tápanyag Táblázat ( 2005 )

 

Mikor és hogyan mérd magad a mérleggel, hogy megbízható eredményeket kapjál?

Sokan edzés után azonnal megmérik magukat, és örömmel konstatálják a fogyás mértékét. Ilyenkor valóban könnyebb leszel, de csak azért, mert ha jól dolgoztál, elvesztesz egy csomó vizet. Mások naponta, a nap különböző időpontjaiban méregetik magukat, és döbbenten tapasztalják, hogy feljött rájuk egy kiló, vagy épp örülnek, hogy na leadtak egyet. Ezek a mérések nem jelentenek sokat, mert a testsúly naponta, sőt, napszakonként is változhat, attól függően, hogy mennyit ittál, ettél, voltál-e WC-n, stb.

 

Használd ezt az útmutatót, hogy hogyan és mikor mérd magad:

A mérleget ne tedd szőnyegre vagy puha felületre, és mindig ugyanabban az időben, és a tested szempontjából ugyanabban a környezetben mérd magad.

A legjobb időszakok erre:

•    Felkelés után, de fürdés és reggeli előtt. •    Reggeli után 2 órával, de még ebéd előtt. •    Ebéd után 2 órával, de fürdés és vacsora előtt. •    Vacsora és fürdés után 2 órával, lefekvés előtt

Mikor lesz pontatlan a mérés (vagyis mikor ne mérd magad)?

•    Rögtön edzés után. •    Étkezés után (várj 2 órát) •    Fürdés után (várj 2 órát) •    Szaunázás után (várj 2 órát) •    Alkoholfogyasztás után (várj 2 órát)

 

Webáruház készítés